Manifest – Programul de Salvare și Redeschidere a sectorului cultural
16.03.2021 – România – un an de la închiderea sectorului cultural
Drag public, iubitor de artă,
Noi, artiștii, cât și toți cei care fac parte din industria culturală, venim acum în fața dumneavoastră, la un an de la închiderea sectorului cultural, pentru că este nevoie să ne ascultați, să ne ințelegeți și să ne sprijiniți în fața Guvernului României, pentru a ne fi luate în considerare doleanțele.
A trecut un an de când totul e înghețat, iar acum, de când a venit primăvara, au început să iasă la iveală toate problemele care aproape că ne-au facut să renunțăm la mijloacele prin care ne asiguram traiul.
A trecut un an de când ne uităm cu jind la cum se zbat guvernele celorlalte țări europene să găsească soluții viabile pentru artiștii lor.
A trecut un an de când ne chinuim să supraviețuim.
A trecut un an de când dorul de a fi împreună a devenit un sentiment care unește acum o țară întreagă, o Românie care, în urma pandemiei, a devenit din ce în ce mai conștientă de problemele care o macină de peste 30 de ani.
Dragi guvernanți, iubitori de artă,
Pentru că nu am mai putut să ne desfășurăm activitatea sau, mai bine zis, pentru că ne-a fost interzis să ne mai desfășurăm activitatea, am fost nevoiți să ne mutăm reprezentațiile în fața dumneavoastră, în birourile dumneavaoastră, continuu și sistematic, apelând la toate mijloacele de comunicare, mergând atât de departe încât am ieșit din sălile de spectacol și ne-am afișat pe fațadele acestora, mergând atât de departe încât am pătruns în sălile de negociere ale Guvernului și ale ministerelor, unde se joacă cu casa închisă.
Vă mulțumim, pe această cale, că ne-ați ambiționat să ne mobilizăm și să ne unim într-o singură voce, pentru că oamenii au nevoie acum, mai mult ca niciodată, de cultură, de artă, de artiști, de emoție, ca să supraviețuiască acestei perioade traumatizante. Oamenii au nevoie de speranță!
Ba mai mult, vă vom ajuta să ne ajutați să redeschidem sectorul cultural, pentru că avem nevoie să ne reconstruim normalitatea.
Vă dedicăm un text scris acum aproape 30 de ani, când, pentru altă generație de artisti, era târziu. Să nu fie IAR tarziu! Avem nevoie de un răspuns ACUM, din partea domniilor voastre, la câteva propuneri foarte simple, cărora ne vom aloca toate resursele spre a le duce la îndeplinire, alături de dumneavoastră.
Dragi guvernanți, de-a lungul anilor nu v-am cerut nimic. Astăzi vă cerem. Vă solicităm!
Așadar,
Domnule Președinte Klaus Iohannis,
Domnule Premier Florin-Vasile Cîțu,
Domnule Ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu,
Domnule Director al UMP Bogdan Trîmbaciu,
Doamna Ministru al Muncii Raluca Turcan,
Domnule Ministru al Economiei Claudiu Năsui,
Domnule Ministru al Finanțelor Alexandru Nazare,
Domnule Ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea,
Vă solicităm de urgență implementarea Programului de Salvare și Redeschidere a Sectorului Cultural, ce include următoarele măsuri:
1. Salvarea sectorului cultural:
- Menținerea indemnizație/șomajului tehnic, cel puțin până în decembrie sau până la redeschiderea fără restricții a domeniului
- Amânarea taxelor specifice codurilor CAEN 1820, 4761, 4791, 5811, 5911, 5914, 5920, 7311, 7420, 7490, 8230, 8552, 9001, 9002, 9003, 9004, 9101, 9102, 9103, 9321, 9329, cel puțin până în decembrie sau până la redeschiderea fără restricții a domeniului
- Amânarea ratelor bancare pentru operatorii subscriși acelorași coduri CAEN, cel puțin până în decembrie sau până la redeschiderea fără restricții a domeniului
- Anularea sau amânarea taxelor și impozitelor pentru indemnizație/șomaj tehnic
2. Redeschiderea sectorului cultural:
- Finanțarea integrală a tuturor măsurilor programului Recover Culture (schema dedicată susținerii sectorului cultural, așa cum este prezentată pe site-ul Ministerului Culturii), așa cum acesta a fost trimis pe data de 15.03.2021 către Ministerul Fondurilor Europene, spre a fi inclus în PNRR
- Corectarea măsurilor de redeschidere a sectorului cultural, în acord cu cerințele și nevoile operatorilor din domeniu
În acest sens, vă solicităm înființarea unui grup de lucru, în termen de maxim 14 zile, în care să fie incluși reprezentanți din toate domeniile sectorului cultural (MUZE, ALIS, AROC, PaCTE, PPOSIAR, AGACOR, Organismele de gestiune colectivă, UAP, etc), precum și specialiști din Cabinetul Premierului, Ministerul Culturii, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, în vederea elaborării unei strategii de implementare a acestui Program.
Nu în ultimul rând, vă solicităm și un răspuns de urgență vis-a-vis de publicarea proiectului „România Creativă”, cu toate formele în care acesta a ajuns și a fost cuprins în PNRR, așa cum am solicitat și în întâlnirile avute cu autoritățile.
Ca ultimă speranță,
MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans
ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor
AROC – Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale
PaCTE – Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente
AGACoR – Asociația Galeriilor de Artă Contemporană din România
PPOSIAR – Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din România
UAP – Uniunea Artiștilor Plastici din România
P.S.
Poezia ar fi incompletă fără ultima strofă, însă noi ne-am bucura ca, în ceea ce ne privește acum, să rămână incompletă!
„Târziu răspuns şi ipocrit,
Artiştii au ajuns pământ,
E gata casa vieţii lor,
Dar locatarii nu mai sunt.”