Adevăr și Provocare – 2023, cuvânt înainte

Iubiți membri MUZE,

Vă felicit pentru încheierea primei noastre misiuni împreună, anume supraviețuirea sectorului cultural!

Ați ales să fiți informați, activiști, luptători, dar, mai ales, ați ales să fiți caritabili. În opinia mea, caritatea înseamnă 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐚𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐞 𝐧𝐮 𝐚𝐢, iar voi ați ales să vă oferiți din 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 vostru, cea mai prețioasă resursă, spre a înțelege problemele industriei noastre și spre a contribui la rezolvarea lor.

𝑨𝒓𝒕𝒊𝒔𝒕 ≠ 𝑗𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡, 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑠𝑡, 𝑒𝑐𝑜𝑛𝑜𝑚𝑖𝑠𝑡, 𝑙𝑜𝑏𝑏𝑦𝑖𝑠𝑡, 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑠𝑡𝑎𝑡𝑎𝑟

“Dar cineva trebuie să o facă și pe-asta.” – 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 (𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒) 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟

Ați ales să pornim împreună în lupta împotriva exploatării artistului, căruia încă i se propune plata în 𝐄𝐱𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 și 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆, cele două monede internaționale ale artiștilor. Îndeosebi, ați ales, implicându-vă chiar și prin simpla apartenență la organizația noastră, să îi sprjiniți pe toți colegii artiști și puteți să vă bucurați de multe reușite onținute în folosul lor. Vă felicit că nu ați acceptat nici plata în 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐫𝐢, căci activismul nu poate fi mai bine răsplătit decât prin mulțumirea lăuntrică!

Acum, porniți în trenul lui 2023, vă propun să ne luăm rămas-bun de la evenimentele ce rămân pe peronul lui 2022:

– Fondarea ACTEF (Alianța pentru Cultură, Turism, Evenimente și Fintess), în care MUZE este membru fondator

– Reinstituirea indemnizațiilor pentru Artiști și Lucrători în industria artistică (au fost în jur de 5500 de beneficiari)

– Organizarea protestului “Ziua Culturii Invizibile”, împreună cu asociațiile ALIS & PaCTE

– Redeschiderea sectorului cultural, fără restricții, împreună cu ACE (Alianța pentru Cultură și Evenimente – MUZE, AROC, ALIS, PaCTE, AFIN, AST, AOC)

– Modificarea legii 8/1996 – legea dreptului de autor

– Salvarea drepturilor de autor a zeci de mii de artiști, prin eliminarea propunerii ca banii din drepturi de autor să ajungă în proprietatea statului (AFCN), împreună cu UCMR-ADA, CREDIDAM și UPFR

– Candidatura mai multor membri ai asociației pentru Consiliul Director al UCMR-ADA

– Deschiderea negocierilor cu CREDIDAM, spre a determina ce este considerat prestație artistică și cine este considerat artist interpret sau executant

– Deschiderea Hub-ului Creativ MUZE

– Organizarea, co-organizarea și susținerea a zeci de evenimente artistice

– Acordarea de asistență (aproape 24/7) membrilor în negocieri cu televiziuni, radiouri, agenții de casting, producție și publicitate, case de discuri, regizori, etc

– Obținerea a numeroase proiecte și job-uri pentru membrii MUZE

– Workshop-uri pentru membrii asociației

– Prezență în negocieri cu multiple ministere, parlament și Guvern

– Conferințe

– Mini-documentare

– Prezența în media, prin numeroși reprezentanți

– Petrecerile membrilor

Acestea sunt doar evenimentele principale care ne-au adus împreună!

Vă felicit că, într-un sistem care te învață să 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐢, noi am ales să 𝐢̂𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚̆𝐦 și într-o industrie care 𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐞, noi am început să “𝐢𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚̆𝐦”.

Le mulțumesc și celor care, de aproape trei ani, au insistat că 𝐧𝐞 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐞𝐦 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥, pentru că am ales să nu le mai pierd timpul și le mulțumesc din inimă celor alături de care am ajuns să îmi petrec timpul! Mulțumesc și presei pentru sprijinul deosebit pe care ni l-a acordat în a da voce vocilor și tuturor entităților care s-au alăturat demersurilor noastre!

Vă doresc să nu uitați că totul s-ar complica dacă nu ne-am implica și că “𝑠𝑎̆ 𝑠𝑒 𝑓𝑎𝑐𝑎̆” nu se poate aplica.

Vă invit să pornim în următoarea noastră misiune, anume aceea de readuce arta la rangul de artă.

Imaginea este de la un joc de Adevăr sau Provocare, în care am fost provocat să urc pe masă și să țin un speech și o consider perfectă pentru a ilustra încheierea unui an de Provocări, în care ne-am chinuit să ajungem la toate mesele pentru a obține Adevăruri – sper să avem cât mai multe provocări nebunești în cerc restrâns, de-acum înainte. Să ne fie tot așa, cu 𝐋𝐮𝐦𝐢𝐧𝐚̆ de sus.

La mulți ani de construcție împreună!

Răzvan Ailenei

Președinte MUZE

Similar Posts

Lasă un răspuns