| | |

MUZE x Ministerul Finanțelor – modificarea codului fiscal

Vineri, 22 septembrie, a avut loc o ședință la Ministerul Finanțelor, pe tema modificărilor Codului fiscal și a impactului acestora asupra sectorului cultural, îndeosebi asupra artiștilor și organizatorilor de evenimente. La întâlnire au participat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, alături de alți reprezentanți ai Ministerului și Răzvan Ailenei, din partea Asociației MUZE.

Cele două concluzii principale ale întrevederii au fost că:

  1. Ministerul Finanțelor va renunța la amendamentul prin care TVA-ul pe bilete va fi mărit de la 5% la 19%; (Later edit: a fost mărit la 9%)
  2. Mărirea taxelor pe veniturile din proprietate intelectuală (drepturi de autor) va fi regândită, după o serie de consultări cu reprezentanții titularilor de drepturi de autor. În acest moment, artiștii, compozitorii și ceilalți titulari de drepturi de autor, nu plătesc impozite integral pe veniturile din drepturi de autor, dacă sunt angajați și li se rețin contribuțiile de către angajatori. Propunerea Ministerului Finanțelor este ca drepturile de autor să fie taxate cu contribuția pentru sănatate, indiferent dacă titularii de drepturi de autor își plătesc această contribuție prin contractele de angajare sau nu.

Această întâlnire a avut loc după ce, în urmă cu câteva zile, Asociația MUZE a lansat petiția „IMPOZITA-NE-AȚI” prin care critică mai multe propuneri de modificare a Codului fiscal.

Similar Posts

Lasă un răspuns