| | |

Concluziile negocierii dintre Asociatia MUZE si CREDIDAM

Concluziile negocierii dintre CREDIDAM si Asociatia MUZE pe tema actorilor de voce si a interpretilor ce nu au replica in productiile audiovizuale


Pe scurt:

Pornind de la premise simple,

“Doua monologuri nu fac un dialog.” – Jeff Daly,

si

“Oamenii se urasc pentru ca se tem, se tem pentru ca nu se cunosc si nu se cunosc pentru ca nu comunica.” – Martin Luther King,

am reusit sa comunicam si sa ne cunoastem, iar asta a dat roade! Mergem inainte, atat cu actorii de voce cat si cu interpretii fara replici in videoclipuri si reclame. 


Pe lung:
CREDIDAM a raspuns solicitarii noastre si a invitat delegatia MUZE la o discutie. La aceasta a participat conducerea CREDIDAM, insotita de departamentul juridic, pe de o parte si o parte din conducerea MUZE si din comisia Actorilor de Voce din MUZE, de cealalta parte. Am reusit, in aceasta discutie, sa clarificam situatia actorilor de voce si sa explicam statutul lor de artisti interpreti aproape exhaustiv. 

Problema principala sta in subiectivitatea deciziilor celor care transeaza ce e act artistic si ce nu. 

A fost dezbatuta si problema raportarilor facute de utilizatori, care aleg, de multe ori, sa nici nu raporteze reclamele utilizate sau, mai simplu, sa nu plateasca pentru repertoriul utilizat. 

O alta problema, generala chiar, este modificarea legii 8/1996, care ingreuneaza colectarea facuta de OGC-uri si, implicit, afecteaza remuneratiile obtinute de catre artisti. Cea mai ridicola problema este cea privitoare la emiterea facturilor in avans catre utilizatorii de ambiental, care incarca OGC-urile cu TVA, ce trebuie platit tot din sumele ce revin autorilor, chiar daca facturile nu sunt achitate de catre utilizatori!

Concluziile intalnirii sunt ca ne vom sustine reciproc in a intelege mai bine cine este interpret si cine nu, dar si in a modifica legea de asa maniera incat sa inlesnim colectarea si distribuirea catre titularii de drept.

Toate aceste discutii au fost reluate si in Adunarea Generala a CREDIDAM, de acum cateva zile, in urma careia s-a decis ca CREDIDAM si MUZE sa deschida un grup de lucru, ce va avea misiunea de a defini mai clar cine este interpet si de a transpune asta in acte normative (legea dreptului de autor, apoi COR). 

Asociatia MUZE va sustine CREDIDAM, UCMR-ADA, UPFR si Dacin-Sara in a rezolva problema cu TVA-ul, care este abuziva si complet impotriva titularilor de drepturi de autor.

Puteti urmari dezbaterea din Adunarea Generala a CREDIDAM aici: https://www.facebook.com/EnjoyTvRomania/videos/1448221395678058 – dialogul pe aceste teme incepe la ora 02:12 minute.

#ConstruimImpreuna

Similar Posts

Lasă un răspuns