Dezbatere Publică – principalii candidați la Primăria București 2024
Spre atenția domnului Nicușor Dan,
Spre atenția doamnei Gabriela Firea,
Spre atenția domnului Sebastian Burduja,
Spre atenția domnului Cristian Piedone Popescu,
Invităm deschis principalii candidaţi la primăria Capitalei la o dezbatere publică pe tema culturii și artei, pentru a înțelege viziunea fiecăruia în ceea ce privește soarta artiștilor și a întregului sector cultural din Capitală.
România este recunoscută internațional pentru hoție, analfabetism, imigrare, poluare și multe alte lucruri care nu merită menționate dacă vrem să ne menținem o minimă doză de stimă de sine. Cu toate acestea, românii s-au ridicat deasupra acestor preconcepții şi, individ cu individ, au spălat numele României în câteva domenii importante, printre ele fiind cultura.
De ce, atunci, este cultura ultima grijă a mediului politic?
Cultura a fost mereu subiectul lăsat la urmă, dacă nu chiar aripa uitată complet de către majoritatea politicienilor, când noi, în mod evident, strălucim prin cultură. De-a lungul ultimilor ani ne-am mutat reprezentațiile în birourile politicienilor pentru a ne cere dreptul de a juca din nou, de a cânta, de a ne profesa meseria. Facem, așadar, o invitație deschisă principalilor candidați la Primăria București să participe la această dezbatere, pentru a primi asigurare că și problemele culturale sunt pe agenda următorilor 4 ani de lucru în Primărie.
Asociația noastră a organizat încă de la înființare zeci de dezbateri publice, unele chiar în locul unor instituții de stat sau alături de acestea. Poziția asociației este neutră în ceea ce privește culorile politice, a servit și va servi drept un teren neutru și obiectiv pentru astfel de dezbateri. Moderarea se va face fără implicații subiective, iar întrebările propuse Candidaților nu vor avea tendința de a favoriza un candidat sau altul în răspunsuri.
Pentru transparență, afișăm regulile după care se va desfășura dezbaterea.
REGULAMENT
Pentru a asigura o dezbatere politică echilibrată, este esenţial să se respecte anumite reguli:
1. Tema Dezbaterii
Tema dezbaterii este cultura şi trebuie păstrat acest subiect în oricare dintre răspunsuri.
2. Formatul dezbaterii
- Dezbaterea va avea loc miercuri, 5 iunie, ora 14:00. Durata dezbaterii: 60 minute.
- Candidaților li se vor adresa întrebări pe teme culturale ce țin de București și vor avea posibilitatea să raspundă neîntrerupt la ele.
- Timpul de răspuns va fi egal pentru fiecare candidat.
- Se va decide în mod aleatoriu, după fiecare întrebare, ordinea în care candidații vor răspunde.
- Dezbaterea se va încheia cu concluziile fiecărui candidat, unde vor reitera argumentele cu privire la tema dezbaterii.
- Dezbaterea va fi difuzată live în mediul online, cu ajutorul rețelelor de socializare.
- În sală vor putea fi prezenți artiști, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și reprezentanți ai presei, însă fără dreptul de a întrerupe dezbaterea. După dezbatere, vor putea adresa întrebări candidaților, dacă aceștia își oferă în prealabil acordul.
3. Reguli de etică și conduită
- Candidații nu vor folosi limbaj ofensator.
- Candidații nu vor putea fi întrerupți în timpul alocat lor pentru răspunsuri.
- Candidaţii trebuie să răspundă direct la întrebare, fără a devia de la subiect.
- Nu este permisă utilizarea telecomunicațiilor de către candidați pe toată durata dezbaterii.
- Candidații pot dispune de materiale tipărite, precum grafică sau statistici, care să susţină argumentele prezentate.
4. Consecinţe ale nerespectării regulilor
Nerespectarea regulilor poate duce la penalizări de timp, până la înjumătăţirea timpului de a răspunde sau chiar imposibilitatea de a răspunde, iar, în cazuri grave, la excluderea temporară sau permanentă din dezbatere.
–
Candidaţilor li se vor adresa întrebări adunate de la oricine vrea să afle informaţii legate de intenţiile politicienilor vizavi de sectorul cultural şi vor fi centralizate de către Asociaţia MUZE, într-un format clar. Moderatorul desemnat va fi Răzvan Ailenei, preşedintele Asociaţiei MUZE.
Aşadar, totul este transparent şi obiectiv şi la fel ne dorim să fie şi răspunsurile candidaţilor. Sectorul cultural este susţinut de ONG-uri şi persoane care fac lucruri din pură pasiune pentru arta lor. Într-o lume ideală, cultura și educaţia ar trebui să fie prioritare. Presiunea şi acuzele nu ne-au adus nicăieri până acum, aşa că, fără patos, invităm candidaţii la această dezbatere publică.
Dacă dorești să participi în persoană la dezbatere ca artist, reprezentant al unei instituții de cultură sau ca reprezentant al presei, ne poți contacta aici.
Dacă dorești să urmărești dezbaterea live, va trebui să te înscrii la evenimentul de pe Facebook.
Dacă vrei sa propui întrebări pentru candidați, poți folosi formularul de mai jos.