| |

Indemnizație 2021 – AMR 30 de zile

Urmare a răspunsului primit de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu faptul că Ministerul Muncii încă analizează dacă să prelungească termenul de acordare a indemnizației, deși în urma discuțiilor dintre Premierul Florin Cîțu și reprezentanții Asociației MUZE și ai Asociației ALIS a reieșit că acestea se vor prelungi până în decembrie 2021, precum și că trebuie implementată o amânare a taxelor datorate pentru anul 2020 de către artiști și lucrătorii în industria spectacolelor pentru indemnizație.

Solicităm un răspuns de urgență din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale cu privire la acest subiect, mai ales având în vedere că această indemnizație este singurul ajutor acordat în perioada pandemiei pentru artiști și lucrătorii în industria spectacolelor, în condițiile în care aceștia nu și-au putut desfășura activitatea. Relaxarea restricțiilor nu presupune o reluare automată a activității la capacitate maximă, ci doar acordarea posibilității celor care au beneficiat de acest ajutor să reînceapă lucrul, tocmai pentru a avea din ce să își plătească impozitele și contribuțiile generate de accesarea indemnizației. Mai mult decât atât, încă așteptăm obținerea finanțării pentru schemele de ajutor de stat elaborate împreună cu Ministerul Culturii, culmea, tot pentru a primi o compensare, din care, de fapt, persoanele fizice să își poată acoperi taxele generate de accesarea indemnizației. În plus, un număr semnificativ de artiști și lucrători în industria spectacolelor nu a putut accesa indemnizația, întrucât condițiile de aplicare sunt restrictive și neacoperitoare, lăsând o mare parte a actanților sectorului cultural fără vreun beneficiu.

În aceeași notă, am luat act pe surse din Ministerul Culturii, faptul că atenția este canalizată pe conturarea unui program ce poate fi susținut prin mecanismul SURE, un mecanism prin intermediul căruia susținerea financiară se acordă persoanelor fizice într-un timp mult mai scurt.

AMR 30 de zile – depunerea declarației unice.


Similar Posts

Lasă un răspuns