|

Schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural – update 2021

Recapitulare

În urmă cu două luni (18.11.2020), se anunța o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural, în valoare de 100 de milioane de euro. Având în vedere că schema nu acoperea o mare parte din nevoile sectorului cultural (artiști, lucrători tehnici, impresari, teatre, case de discuri, etc), aceasta a fost contestată de foarte mulți reprezentanți ai sectorului cultural, printre care și Asociația MUZE. La momentul respectiv (chiar în ziua publicării schemei) solicitam, prin Răzvan Ailenei și Elena Ghenoiu, includerea artistului, ca persoana fizică, în rândul beneficiarilor eligibili pentru fondurile anunțate. Am avut surpriza ca, la doar două zile de la solicitare, să ni se dea un prim semnal pozitiv, prin faptul că în Registrul Cultural Național au fost adăugate si persoanele fizice. Ba mai mult, am fost invitați la o ședință de guvern, unde ne-au reprezentat tot Răzvan Ailenei și Elena Ghenoiu, ședință la care au participat încă 5 reprezentanți ai sectorului cultural.

În urma acestei ședințe am considerat că am obținut o victorie, având în vedere că Vicepremierul de atunci, Raluca Turcan, a anunțat că schema va fi refăcută și ne-a invitat să fim parte din grupul de lucru ce negocia viitoarea formă a acesteia. Tot atunci, ne-am bucurat de mai multe vești bune (printre care prelungirea termenului de înscriere în Registrul Cultural Național și prelungirea termenului de acordare a indemnizațiilor), motiv pentru care încă luptăm cu aceeași speranță și energie pentru drepturile artiștilor. Știm că se poate! Amintim că, la momentul respectiv, nu se comunicase oficial că acești bani proveneau de la Uniunea Europeană, motiv pentru care opinia publică a fost dezinformată să creadă că artiștii cer bani de la bugetul de stat. Ne-am zbătut să facem lumină în acest sens, pe toate căile, ca artistul să nu fie discreditat.

Repetăm întrebarea care ne alimentează să continuăm această luptă: Ce ne-am face fără artă?

Înapoi la zilele noastre

A fost publicată noua formă a schemei de ajutor pentru sectorul cultural (25.11.2021), care vine cu o clarificare foarte importantă. Se menționează, în sfârșit, că suma alocată pe schema de ajutor de stat va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile, adică de la Uniunea Europeană, și doar diferența de la bugetul de stat. Se elimină astfel acuzațiile cum că artiștii ar cere bani de la stat.

Pentru că suntem niște oameni optimiști, vom enumera întâi câteva reușite, anunțate prin comunicatul Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, de pe cultura.ro, de care ne bucurăm (nu intrați prea tare în poveste, că avem și vești mai puțin plăcute). Le numim reușite, deoarece acoperă o parte din măsurile propuse de noi, prin scrisoarea deschisă, ce a adunat peste 3000 de semnatari deja, scrisoare adresată Președintelui, Premierului, Vicepremierilor și Ministrului Culturii:

Măsura 2 / Măsura 4:

„În ceea ce privește alocările financiare aferente celor două scheme, sectorul cultural independent va beneficia de aproximativ 60% din suma totală alocată, evenimentele culturale și festivalurile de aproximativ 20%, iar librăriile și editurile de restul de 20%.”cultura.ro

  • Artistul/lucrătorul cultural, înregistrat ca SRL sau ONG, ar putea accesa acum un microgrant nerambursabil, de 8.000 euro, față de 4.000 de euro, așa cum era prevăzut inițial. 
  • Prin schema inițială, singurele persoane juridice care puteau beneficia de microgranturi, erau cele subscrise anumitor CAEN-uri, fără să fie acoperită o mare parte din sectorul cultural independent, pe când acum, lista CAEN-urilor acoperă o mare parte din sector (orice fel de activități de creație și interpretare artistică, studiouri, case de discuri, etc).
  • O altă reușită este că, prin noua formă a schemei de ajutor de stat, Ministerul Culturii anunță că se va asigura că sprijinul financiar acordat pentru proiecte, ajunge la beneficiarii finali, prin delimitarea categoriilor de cheltuieli eligibile și prin impunerea ca avansul acordat să fie imediat transferat prestatorilor (artiști/lucrători culturali)

Măsura 5:

Nu mai este prevăzută obligativitatea de a fi fost înscris în Registrul Cultural Național, anterior aplicării, pentru a putea deveni beneficiar al acestor granturi. Obligativitatea de a fi fost preînscriși până la 9 decembrie în acest registru, ar fi „sărit” mulți potențiali beneficiari din schemă, pe motiv că fie nu au știut de existența acestui registru, fie nu știau dacă vor fi eligibili pentru schemă, având în vedere că aceasta nu avea încă niște criterii de eligibilitate publicate.

Măsura 10:

De această măsură se vor putea bucura cel puțin câteva mii de artiști și lucrători culturali.

Ca răspuns la solicitarea noastră, Ministerul Culturii a introdus în categoria de beneficiari eligibili pentru indemnizația de 4072 de lei și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe (membri ai UCMR-ADA, CREDIDAM, etc), doar în baza unei adeverințe de venit de la organismele de gestiune colectivă și nu în baza unui contract. Această măsură este valabilă până la data de 30 iunie 2021.

De altfel, Ministerul Culturii a agreat propunerea noastră, ca indemnizația de sprijin COVID-19 pentru activitățile restricționate să poată fi accesată și de cei care realizează venituri mici, sub pragul indemnizației. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a solicitat deja Premierului Florin Cîțu și doamnei Ministru Raluca Turcan sprijin pentru a implementa această măsură. Concret, măsura vizează suplimentarea veniturilor obținute, cu diferența până la suma totală a indemnizației lunare;

La cererea adresată Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor și susținută de Ministerul Culturii, am obținut negocierea plății taxelor pentru indemnizații sau posibilitatea de reeșalonare a acestora fără dobânzi și penalități, până la repornirea activităților culturale.

Bun.

Ce am încercat să explicăm până aici e un cumul de stări:

  • Suntem mulțumiți! Suntem mulțumiți că instituțiile de stat ne invită la consultări, vor să ne înțeleagă problemele și ne sunt partenere în a identifica și implementa soluții. Sincer! Vă mulțumim!
  • Suntem nemulțumiți! Din păcate, o parte mare din nevoile sectorului cultural a rămăs neacoperită. Asociația MUZE are datoria de a lupta pentru toate nevoile membrilor ei și, făcând asta, luptă implicit pentru nevoile mai tuturor artiștilor și creatorilor din zonele de teatru, film, muzică, dans, stand-up și nu numai, căci toți au aceleași nevoi, așa că nu ne putem mulțumi cu puțin. Nu suntem lacomi! Propunerile făcute de noi sunt realmente nevoi de supraviețuire pentru o mare parte din sectorul cultural, nu doar ambiția unei asociații de a da un comunicat de presă cu „am reușit!”.
  • Suntem optimiști. După două luni de negocieri, în grupul de lucru organizat de Guvern și de Ministerul Culturii, am reușit o coeziune cu alți reprezentanți ai sectorului cultural, coeziune ce sper să fie un precedent. Omul are o gură și două urechi. Dacă, inițial, fiecare participant la negocieri lupta să evoce nevoile propriilor membri, astăzi luptăm toți și pentru nevoile celorlalți.
  • Suntem dezamăgiți. Știți meme-urile cu „what you ordered / what you got”? Fix acolo suntem. În urma acestor negocieri, s-au conturat foarte multe idei bune, idei ce împingeau schema de ajutor de stat către o formă echitabilă, idei propuse de oameni cu o experiență vastă și cât se poate de validă în domeniul cultural. Toate aceste idei au fost notate în niște minute ale întâlnirilor și ni s-a promis (tuturor participanților la aceste negocieri) că, în baza minutelor, vor fi transpuse ideile respective în noua schemă de ajutor de stat. O mare parte din propuneri nu este astăzi transpusă în schema de ajutor de stat, ba mai mult, deja există în dezbatere un Proiect de Ordonanță de Urgență! Minutele au fost cerute, pe toate căile, oficialilor care s-au ocupat până acum de acest proiect, însă am primit un refuz tacit de a le obține. Răzvan Ailenei a cerut minutele la fiecare întâlnire avută (din cele aproximativ 15!), urmând ca și Asociația MUZE și alți participanți din grupul de lucru să ceară, ulterior, aceste minute, pe toate căile oficiale. Minutele sunt de negăsit! Aceste minute au fost întocmite de către un secretar de stat, care refuză să ni le pună la dispoziție. Aceste minute sunt dovada clară a muncii din ultimele două luni și a soluțiilor echitabile identificate, soluții prin care ar putea fi ajutat imediat întreg sectorul cultural, iar aceste minute sunt și dovada clară a lipsei de transparență cu care ni se livrează noua schemă de ajutor de stat.

Ce ne dorim mai departe

  • Ne dorim minutele întâlnirilor.
  • Ne dorim să creăm o schemă de ajutor de stat pentru întreg sectorul cultural, care să aibă la bază două concepte imperioase: urgență și echitabilitate. Nu trebuie luat nimic de la zero. Trebuie doar să ni se pună la dispoziție minutele întâlnirilor avute cu reprezentanții Guvernului și să se transpună în schema de ajutor de stat ideile centralizate acolo.
  • Ne dorim ca toți colegii noștri să învețe ce am învățat și noi în ultima perioadă. Nu vom reuși nimic dacă suntem dezbinați sau dacă nu ieșim de sub umbra orgoliului. Salutăm cu respect și cinste toți colegii și toate asociațiile care, în perioada asta, sunt pe frontul de luptă și dezaprobăm vehement acei indivizi care, în perioada asta, în loc să ne susțină eforturile, se chinuie să capete funcții simbolice și să mimeze ideea de asociere, facând ventrilocie peste inițiativele noastre, ale artiștilor care trudim la a găsi soluții inclusiv pentru ei.

Atașăm aici și o parte din propunerile pe care le-au făcut ceilalți participanți la grupul de lucru, precum și câteva propuneri comune.

Vă invităm să urmăriți și conferința de presă de ieri, pe tema acestei scheme de ajutor de stat. Veți putea observa că lucrurile nu arată chiar cum ni s-a promis:

Participanți:

Daniel Klinger – Membru în consiliul director ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolului
Bogdan Nedelcu – Președinte ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolului
Tudor Chirilă – artist independent
Mișu Cernea – Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din România & Director General CREDIDAM
Răzvan Ailenei – Președinte MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans
Ciprian Miclea – Reprezentant al Firmelor de Scenotehnică
Cristian Beiu & Alex Tomulescu – Reprezentanți ai managerilor si organizatorilor de spectacole

PRESĂ: Pentru follow-up, ne puteți contacta pe office@asociatiamuze.ro sau la 0723.622.086.

Ajutați-ne să readucem arta la rangul de artă!

Similar Posts

One Comment

  1. Bună dimineața,
    Salutăm inițiativa voastră și ne alăturăm vouă
    Suntem și noi o mână de artiști orădeni
    Reprezint Trupa Mustang și Editura ID din Oradea
    Cu aprecieri și gânduri bune vă dorim o zi plină de speranță
    Daniela Florea Drăgan

Lasă un răspuns