În urma publicării noului Ordin pentru aprobarea modelului cererii și al declarației pe proprie răspundere, necesare pentru acordarea indemnizației de 75% din salariul mediu brut, alături de ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor, am emis mai multe solicitări de corectare a procedurii.

Am solicitat și o audiență la Ministerul Muncii, pentru a expune problema procedurii actuale și a găsi o formulă cât mai cuprinzătoare.

Așadar, ieri, 16.11.2021, reprezentanții Asociației MUZE au participat la o întâlnire cu doamna Ministru Raluca Turcan, doamna Lăcrămioara Corcheș, Director al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și cu doamna Mihaela Grecu, Director al Direcției Politici Beneficii Sociale din cadrul Ministerului Muncii.

Principala problemă ce necesita rezolvare imediată se referea la condiția conform căreia contractul de drepturi de autor și/sau conexe solicitat, trebuia să fi fost încheiat în anul 2021, dar încă în desfășurare la data intervenirii restricțiilor. Mai exact, trebuia făcută dovada faptului că restricțiile impuse de autorități afectează o activitate deja în curs. Aceasta este o situație necuprinzătoare pentru marea majoritate a celor ce realizează venituri din drepturi de autor și/sau conexe, mai ales că majoritatea contractelor de cesiune prevăd o prestație cu executare dintr-o dată.

În scurt timp, această situație va fi remediată, iar procedura va fi asemănătoare cu cea aprobată pentru indemnizația inițială de 75%, acordată în baza OUG 30/2020.